Showroom bezoek op afspraak.

Levering gratis vanaf 50,- & Bezorging in de avonduren |  Showroom | Tel: 0512-356961

Verschillen tussen spinningfietsen en speedbikes

Vrijloop of zonder vrijloop?
Bij een spinningfiets heb je allereerst modellen met vrijloop en zonder vrijloop. Vrijloop houd in dat je de pedalen ‘stil’ kunt houden terwijl het vliegwiel doordraait. Het is dus net of je bij een berg naar beneden fietst terwijl je de pedalen stil houdt. Spinningfietsen met vrijloop worden ook wel spinningbikes, biketrainers, speedbikes, e.a. genoemd. Er zijn dus heel veel soorten namen voor dit soort spinningfietsen.
Een orginele spinningfiets heeft geen vrijloop. De pedalen blijven dus meedraaien met het vliegwiel. Daarom zit er altijd een drukknop op voor de weerstand waarmee je ook kunt remmen.

De weerstand kun je op verschillende manieren instellen; handmatig (manueel), elektrisch of  wattagegestuurd (ergometer). In een fitnesscentrum staan vaak spinningfietsen waarbij je de weerstand handmatig kunt instellen. Het grote nadeel hiervan is dat je niet exact kunt aflezen hoeveel weerstand je hebt. Wat we tegenwoordig ook zien is dat mensen het erg leuk vinden om een spinningfiets aan te schaffen die je kunt koppelen aan een smartphone / tablet en die tevens de weerstand reguleert. Dit zijn altijd elektrisch gestuurde spinningfietsen.

Op een spinningfiets ga je erg zweten. Het is daarom erg belangrijk dat je het zweet na de tijd afneemt om roest te voorkomen. Roest (corrosie) is doodsoorzaak nummer 1 bij spinningfietsen. Een spinningfiets met het vliegwiel aan de achterkant is daarom ook net wat praktischer omdat daardoor geen zweet in de draaiende onderdelen kan komen. Steeds meer fabrikanten verplaatsen daarom het vliegwiel naar de achterkant.

Kwaliteitsverschil
Er is een enorm groot kwaliteitsverschil omtrent spinningfietsen. Een spinningfiets is veel duurder in aanschaf dan een hometrainer omdat de trapassen veel zwaarder uitgevoerd moeten zijn. Alleen al door het veel zwaardere vliegwiel (meer dan een verdubbeling t.o.v. een hometrainer!) komt er veel meer druk en kracht op de assen en de lagers. Ook is een spinningfiets geschikt om te 'klimmen' (gaan staan in de pedalen) waardoor er een enorme kracht op de assen en lagers komt. Dit is de reden waarom wij heel bewust kiezen om alleen spinningfietsen te verkopen die niet na bijv. een half jaar al kapot gaan. Op de gehele markt zijn ook goedkope(re) spinningfietsen verkrijgbaar van onder de €400,-. Deze kwaliteit kunnen wij als serieus fitness specialist niet verkopen.

Twijfel of nog vragen? Kom langs, of neem contact met ons op!