Showroom bezoek op afspraak.

Levering gratis vanaf 50,- & Bezorging in de avonduren |  Showroom | Tel: 0512-356961

Welke roeier moet ik kiezen?

Roeiers! Er zijn zeer veel verschillende soorten roeiapparaten. We gaan ze allemaal bespreken!


Roeier d.m.v. hydraulische cilinders. Deze toestellen bestaan al heel lang. De weerstand wordt bepaald door de stand van deze cilinders. Het voordeel van deze toestellen is dat je ook coördinatie traint omdat de slag van de roeier ‘vrij’ is. Het toestel is over het algemeen ook niet heel groot.
Het nadeel is dat het toestel enigszins log is om te verplaatsen. Ook het afstellen van de weerstand moet vaak aan 2 kanten gebeuren; dit komt heel nauwkeurig. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je aan de ene kant meer of minder weerstand hebt dan aan de andere kant.


Roeier met vliegwielsysteem. Net als bij een hometrainer of een crosstrainer heb je de weerstand d.m.v. een vliegwiel; een klos gewicht. De weerstand kan, net als bij een hometrainer en crosstrainer, versteld worden op een manuele of elektrische manier. Ook hier heb je weer een ergometer variant.
Voordeel van een vliegwielsysteem is dat het geruisloos is. Ook zijn dit soort toestellen bijna altijd opklapbaar of makkelijk te verplaatsen.
Een nadeel is dat de weerstand, de manier van roeien, als statisch wordt ervaren.


Waterroeiers. Een waterroeier heeft, zoals de naam al zegt, water als weerstand. Het grote voordeel van een waterroeier is dat het kwalitatief zeer sterke toestellen zijn; de kans op een mankement bij dit soort toestellen is van alle toestellen het kleinst. Dit komt mede door het eenvoudige weerstandsysteem waarbij er erg weinig onderdelen aan te pas komen. Een ander voordeel is dat het roeien op zichzelf als erg prettig wordt ervaren. Veel minder statisch dan bij een vliegwielsysteem.
Een nadeel van een waterroeier is dat er geen elektrisch gestuurde modellen zijn. Nu is dit eigenlijk ook niet nodig omdat men vaak toch op langere termijn eenzelfde weerstand wil hebben.
Waterroeiers hebben onderhoud nodig; eens in de ongeveer 6 maand moet er een chloortablet in. Deze worden er bijgeleverd.

Roeier met luchtweerstand. Bij een luchtweerstandroeier heb je lucht als weerstand. Het voordeel hier van is dat ze relatief licht zijn in gewicht. Er zit geen water of een vliegwiel als weerstand in. Een nadeel van een luchtweerstand roeier is dat ze veel lawaai maken en er veel lucht uit komt. Ook het kwaliteitsverschil is erg groot.

Tips bij het kopen van een roeier:
Wat voor roeier het best bij jou past is vaak heel persoonlijk! Wat over het algemeen als erg prettig wordt ervaren is een roeier met een hoge instap. Hierdoor hoef je niet heel erg door je knieën te zakken.
Een ander detail zijn de houding van de voeten: zitten die naast elkaar of een beetje uit elkaar? Ook de hoogte van het trekkoord en de lengte / vorm van de hendel zijn verschillen waarop gelet kan worden.